Logo
Odštampajte ovu stranicu
Bestseler: TA u vaspitanju dece

Bestseler: TA u vaspitanju dece Istaknut

MALA KNJIGA ZA VELIKE RODITELJE - Priručnik za vaspitavanje dece

Zoran Milivojević, Katja Bilban, Vida Kokelj, Miša Kramberger ,
Tjaša   Steiner,  Borut Kožuh

Izdavač: Psihopolis institut , oktobar 2007.
Edicija: Sazrevanje
Cena za TA članove: 500,00

Pored velikog uspeha u Sloveniji (Mala knjiga za velike starše je mesecima među 10 najprodavanijih u ljubljanskoj knižari MK Konzorcijum), i srpsko izdanje već drugu godinu izaziva veliko interesovanje tako da je u pripremi treće štampanje knjige.


Knjiga dr Zorana Milivojevića, psihoterapeuta koji više od decenije radi kao supervizor vaspitačima u različitim slovenačkim institucijama za mlade i grupe slovenačkih psihologa i socijalnih pedagoga, transakcionih analitičara, veliki je  slovenački hit o vaspitavanju dece. U pitanju je knjiga koju slovenački stručnjaci najčešće preporučuju roditeljima.

Od ostalih TA knjiga na srpskom preporučujemo knjige australijskog transakcionog analitičara Stiva Bidalfa: Tajna srećne dece; Još tajni srećne dece; Kako odgajati sinove; Biti muško; itd. Takođe i knjigu psihologa i transakcionog savetnika Aleksandre Jovanović Magyar Zašto to radiš

Knjiga je prvi put objavljena u Ljubljani 2004. godine, a Psihopolis je upravo objavio izdanje na srpskom jeziku. U veoma praktičnom i bogato ilustrovanom priručniku predstavljen je Milivojevićev „mercedes model“ koji roditeljima i vaspitačima pomaže da pronađu balans u vaspitanju dece. Ovaj model dovodi u međusobni optimalni odnos tri glavne funkcije vaspitnog rada: postavljanje ciljeva; pohvaljivanje i nagrađivanje; i kritiku i kaznu. Model ukazuje  na tipične greške u vaspitanju koje dovode do preterane socijalizacije deteta, razmaživanja, prezaštićivanja, zanemarivanja ili maltretiranja deteta.

KNJIGA O TRI VEŠTINE: 1  RODITELJSKI ZAHTEV – 2 POHVALA I NAGRADA – 3 KRITIKA I KAZNA

Knjiga jeste svojevrsna mapa za orijentaciju savremenog roditelja, a osnovno načelo koje je autore vodilo u pisanju, a služi kao glavna poruka roditeljima, jeste zaključak da vaspitavanje nije samo razumevanje i popuštanje, niti samo ograničavanje i kažnjavanje, već kombinacija zahteva, naklonosti i ograničavanja. Odgovori koje knjiga nudi nisu teorijska razglabanja, već jasna i proverena životna iskustva kako da vaspitavate dete da biste dobili ono što želite, kako da nagradite a kako da kaznite dete, da li da kritikujete ili pohvalite dete kao osobu ili njegov postupak, kako da vam dete ne bude ni razmaženo ni suviše poslušno...

O autorima:
Svi autori knjige su transakcioni analitčari. Zoran Milivojević je psihoterapeut koji više od decenije radi kao supervizor vaspitačima u različitim slovenačkim institucijama za mlade. Katja Bilban, Vida Kokelj, Miša Kramberger i Tjaša Steiner su diplomirane psihološkinje koje rade kao vaspitači, a  Borut Kožuh je socijalni pedagog i direktor, svi zaposleni u Domu za mlade Jarše u Ljubljani. Knjiga je na slovenačkom jeziku izašla povodom proslave pedeset godina tog zavoda (2004) i postala veoma popularna među slovenačkim stručnjacima. U knjizi je izložen mercedes model zasnovan na iskustvima dr Milivojevića i na teorijskom okviru transakcione analize kojom se bave svi autori.

Poslednji put izmenjenosreda, 15 decembar 2010 12:38
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.